Najdroższe produkty spożywcze na świecie

Kawior Almas – 90 000 pln / puszka
Utarło się, że kawior to luksusowy przysmak. Zwłaszcza ten produkowany w Iranie, pozyskiwany z Bieługi i pakowany do puszki wykonanej z 24 karatowego złota, którego równowartość może odzwierciedlić zakup nowego, miejskiego samochodu wprost z salonu.
Czarny arbuz Densuke – 18 000 pln / 8kg
Rosnące wyłącznie na japońskiej wyspie Hokkaido czarne arbuzy to prawdziwy ewenement na skalę światową. Jak się okazuje, za ten kulinarny cud natury można też sporo zapłacić. Wspomniana kwota jest najwyższą w historii, którą anonimowy nabywca zdecydował się zapłacić za ośmiokilogramowy, słodki przysmak. Należy jednak odnotować fakt, że był to głównie gest skierowany do japońskich producentów czarnej odmiany arbuzów mający na celu wsparcie finansowe.
Biała trufla – 8000 pln / kg
Białe trufle można napotkać jedynie we Włoszech, głównie w Piemoncie na północy Italii. Do ich poszukiwania wykorzystuje się specjalnie szkolone zwierzęta, psy oraz świnie.
Grzyby Matsutake - 6000 pln / kg
Grzyby Matsutake to jedna z najrzadszych odmian grzybów na świecie. Natrafić je można w Azji, Ameryce Północnej, a także skandynawskiej części Europy – w Finlandii i Szwecji. Dlaczego są tak drogie?
Kawa Kopi Luwak – 4000 pln / kg
Smak kawy Kopi Luwak to prawdziwy rarytas dla wszystkich kawoszy, lubujących się w czarnym, aromatycznym napoju. Jego niepowtarzalność bywa też zaskoczeniem, ponieważ ten rodzaj kawy produkuje się na bazie odchodów dziko żyjących Łaskunów, które to karmią się drzewem kakowca.
Szafran – 4000 pln / kg
Szafran, uznawany za jedną z najwspanialszych przypraw świata pozyskiwaną z krokusów swoją ogromną wartość zawdzięcza procesowi produkcji. Otóż ze 100 gram kwiatów można pozyskać ledwie 1 gram suszu!
Woda Kona Nigari – 4000 pln / 5 litrów
5 litrów wody Kona Nigari to wydatek rzędu solidnej, miesięcznej pensji. Jest to jedna z najdroższych wód na świecie, pozyskiwana z głębin morskich u wybrzeży Hawajów. Odsalana i oczyszczana. Jest tak silnie zmineralizowana, że nie można pić jej prosto z butelki! Konieczne jest jej wymieszanie z naturalną wodą źródlaną w odpowiednich proporcjach.
Ziemniaki La Banotte – 2000 pln / kg
Ziemniaki to jeden z najtańszych i najbardziej „przyziemnych” cenowo produktów na całym globie, ale nie ten. La Banotte to wydatek miesięcznej pensji za kilogram ziemniaków, a swoją kwotę zawdzięcza sposobie uprawy. Ten francuski przysmak jest podlewany wodą morską oraz nawożony wodorostami. Ponoć smakuje fenomenalnie.
Szynka Iberico 1200 pln / kg
Ta hiszpańska szynka, produkowana z czarnych świń iberyjskich, niezwykle delikatna i marynowana przed podaniem przez okres trzech lat, to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych każdego „mięsożercy”.
Nie dość, że są rzadko spotykane, to w miejscu, w którym wyrosną można na nie trafić tylko raz, co niezwykle utrudnia sprawę licznym poszukiwaczom tego przysmaku.
Wołowina Kobe – 800 pln / 1kg
Ponownie Japonia. Tym razem azjatycka wołowina, pochodząca z Kobe, za kilogram której należy uiścić równowartość 800 zł. Steki z tej wołowiny, która pochodzi z ekologicznej hodowli, w której zwierzęta traktowane są na równi z ludźmi, żyjąc bezstresowo, musi smakować naprawdę niesamowicie.